Ο Σύλλογος ΘΑΣ.Ο.Σ.


Όταν το 1995 μια ομάδα ανθρώπων με μπροστάρη τον κ. Αργύρη Γκίσα αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν σύλλογο για την διάδοση της ορειβασίας, δεν μπορούσαν να φανταστούν πόσο ψηλά θα έφτανε ο Θάσιος Ορειβατικός Σύλλογος και πόσο μεγάλη υποδομή θα δημιουργούσε.

 

Μέσα σ' αυτά τα χρόνια ο ΘΑΣ.Ο.Σ. μεγάλωσε, ξεπέρασε δύσκολες καταστάσεις, ωρίμασε και είναι σε θέση να κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον. Ζωντανό παράδειγμα είναι ότι τελικά κατάφερε να κάνει πραγματικότητα ένα όνειρό του, κατασκευάζοντας το δικό του ορειβατικό καταφύγιο με εθελοντική εργασία (κυρίως του κ. Παναγιώτη Παναγιώτου) φίλων, μελών και με τη συμμετοχή του Δήμου Θάσου.

 

Είναι πολλές οι δραστηριότητες που έχει να επιδείξει πάνω στο νησί σ' αυτά τα 20 χρόνια:

 

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ

  • Δημιούργησε την πρώτη παιδική και εφηβική ορειβατική ομάδ, δίνοντας μια δημιουργική διέξοδο στα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας, παίρνοντας κάθε χρόνο μέρος στο πρόγραμμα "Νέοι και βουνό".
  • Ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια εντόπισης και σηματοδότησης όλων των παλιών μονοπατιών.
  • Συμμετέχει κάθε χρόνο σε καθαρισμούς παράλιων ακτών, σε δενδροφυτεύσεις και εθελοντική πυροπροστασία.
  • Λαμβάνει μέρος σε προγράμματα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης όπως το πρόγραμμα "Μαθαίνω για τα Δάση" και το "Φύση χωρίς σκουπίδια".
  • Λειτουργεί σαν "γέφυρα σωτηρίας" για πουλιά και ζώα σε συνεργασία με το σύλλογο "Οι Πετρίτες" της Καβάλας.
  • Τα τελευταία χρόνια δίνει μεγάλο βάρος για τη δημιουργία κλειστής αναρριχητικής πίστας, όπως και τμήματος ποδηλασίας και χιονοδρομίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

  • Δημιούργησε το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ , διατηρώντας αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκδηλωσεων.
  • Οργάνωσε σκακιστική ομάδα με δικά του έξοδα.
  • Δημιούργησε εικαστική ομάδα (ζωγραφικής - φωτογραφίας).
  • Διοργάνωσε σειρά πολιτιστικών και πνευματικών εκδηλώσεων (λογοτεχνικές βραδιές, παρουσιάσεις με ιατρικά θέματα, ηχοράματα, εικαστικές εκθέσεις, οικολογικές παρουσιάσεις κλπ.)
  • Τελευταίο επίτευγμά του ήταν να συγκροτήσει και να λειτουργήσει μέσα στο χώρο του πολιτιστικού στεκιού την 1η περιβαλλοντική οικολογική βιβλιοθήκη του νησιού. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει (μέχρι αυτήν τη στιγμή) 180 τίτλους βιβλίων, 30 βιντεοκασέτες, 100 τέυχη περιοδικών εκδόσεων, 14 CD-ROM και 20 επιτραπέζια παιχνίδια.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, έμπρακτη είναι η οικολογική ευαισθησία του συλλόγου με συνεχείς καταγγελίες για καταστροφή παλιών μονοπατιών, για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού ενάντια στα μεταλλαγμένα τρόφιμα, για μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρει ο άνθρωπος για την σωτηρία του πλανήτη που κινδυνεύει.

Αυτό όμως που ξεχώρισε στον σύλλογο στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος ήταν η αντίθεσή του σχετικά με την εγκατάσταση του RADAR της Υ.Π.Α. στη θέση Υψάριο.

Ήταν ο πρώτος σύλλογος που αντέδρασε και κατήγγειλε την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ότι με την εγκατάσταση του Radar αλλάζει η χρήση του βουνού και στερούνται οι φίλοι του την δυνατότητα να το χαρούν, μια και οι κορυφές του Υψάριου έχουν ενταχθεί στους σημαντικούς ελληνικούς βιότοπους.