Μεσορόπη

Μια όμορφη διαδρομή επέλεξε ο Θασιακός Ορειβατικός Σύλλογος (ΘΑΣ.Ο.Σ.) να περπατήσει την Κυριακή 22 Μαρτίου στη διαδρομή Μεσορόπη – Σπήλαιο Βοσκοβρύση (Τσομπάν Σουί).

Η Μεσορόπη είναι ένα χωριό χτισμένο ακριβώς κάτω από τις ψηλότερες κορυφές του Παγγαίου με παλιά παραδοσιακά σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και με πολλά στενά δρομάκια. Από το χωριό αυτό ξεκινάει ένα πεζοπορικό μονοπάτι μήκους 5 χιλιομέτρων διατρέχοντας το κεντρικό ρέμα της Μεσορόπης και φτάνει μέχρι τη σπηλιά που είναι γνωστή ως Βοσκόβρυση.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σπάνιας ομορφιάς με πολύ καλή σήμανση συναντάς παγκάκια και κιόσκια στα σημεία ξεκούρασης, όπως και προστατευτικούς φράκτες. Αξιοζήλευτα είναι και τα ξύλινα γεφυράκια, όπως και τα πέτρινα σκαλοπάτια που τοποθετήθηκαν με σωστό τρόπο και σεβασμό προς το περιβάλλον.

Η έντονη παρουσία του νερού σε συνδυασμό με τις συχνές βροχοπτώσεις όπως και με το λιώσιμο των χιονιών έχουν δημιουργήσει φανταστικούς καταρράκτες που δεν ξέρεις ποιον να πρωτοθαυμάσεις. Το δε καλοκαίρι δημιουργούνται πολλές φυσικές πισίνες που μπορείς να κολυμπήσεις και να δροσιστείς.

Σε τρεις περίπου ώρες μετά το ξεκίνημά μας από το χωριό είχαμε φτάσει στα 1.200 μ. στη σπηλιά Βοσκοβρύση. Πρόκειται για ποτάμιο σπήλαιο που διαθέτει όμορφο διάκοσμο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η στενή είσοδος φράζεται από δυο ογκόλιθους και είναι δύσκολο να μπει κάποιος μέσα. Αν τα καταφέρει και κυριολεκτικά συρθεί ανάμεσα στις πέτρες θα βρεθεί σ’ έναν προθάλαμο με αρκετό ύψος. Αφού βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και ξεκουραστήκαμε λίγο θαυμάζοντας τις χιονισμένες κορφές του Παγγαίου, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, πίνοντας και ένα υπέροχο τσίπουρο στο χωριό της Μεσορόπης.


Λευτέρης Βουλγαράκης