Οδηγίες Πρόσβασης Για Το Καταφύγιο του ΘΑΣ.Ο.Σ.


Πως θα φτάσουμε στο νησί

Στο νησί της θάσου φτάνει κανείς ακτοπλοϊκώς με τα πλοία της γραμμής Καβάλα - Πρίνος (1 ώρα και 15-20 λεπτά) ή του πορθμείου Κεραμωτή Λιμένας (35-40 λεπτά).


  1. Πώς φτάνουμε οδικώς στο καταφύγιο

Από τη στιγμή που φτάνουμε στο νησί (είτε απο το λιμάνι του Πρίνου, είτε από το λιμάνι του λιμένα) θα κατευθυνθείτε προς το χωριό Σκάλα Μαριές. Η απόσταση αυτού του χωριού είναι 32 χμ από το Λιμένα και 17 χμ από τον Πρίνο. Από την Σκάλα Μαριών, ακολουθώντας τη σήμανση του Συλλόγου, ανεβαίνετε στο χωριό Μαριές - μέχρι εκεί ο δρόμος είναι 11 χμ (ασφαλτοστρωμένος). Στη συνέχεια θα ακολουθήσετε χωμάτινο δασικό δρόμο 13 χμ (καλής βατότητας) που θα σας οδηγήσει στον χώρο του καταφυγίου.


2. Ανάβαση με τα πόδια


Για όσους θέλουν να ανέβουν στο καταφύγιο με τα πόδια, το μονοπάτι ξεκινά μέσα από το χωριό Ποταμιά (9 χμ στα ανατολικά του Λιμένα). Στην αρχή θα ακολουθήσετε δασικό δρόμο για 1 ώρα και στη συνέχεια θα μπείτε σε ανηφορικό μονοπάτι, που σε 1 ώρα και 30 λεπτά, θα σας οδηγήσει στο καταφύγιο. Το μονοπάτι είναι καλά σηματοδοτημένο και σε καλή κατάσταση. Καλό επίσης θα είναι να εφοδιαστείτε με νερό, από το ξεκίνημα της πεζοπορίας. Η θέα, καθώς θα ψηλώνετε, θα είναι μοναδική, βλέποντας πότε στις κορυφές του όρους Υψάριο και πότε τον γαλαζοπράσινο κόλπο της Σκάλας Ποταμιάς.