Οι 10 πιο πρόσφατες εξορμήσεις του συλλόγου μας


Κοπή πίτας Ορειβατικού Συλλόγου Θάσου για το 2017

Read More

Ο δρόμος του νερού (Παλαιά Καβάλα)

«Σαν ουράνιο τόξο...»

«Για να ενισχύσει το έργο του ευνοούμενού του (Ιμπραήμ πασά), ο αείμνηστος σουλτάνος Σουλεϊμάν έφερε στην πόλη το ζωογόνο νερό από μια βουνίσια πηγή που βρίσκεται πολύ μακριά, σε απόσταση ενός κονάκ (ενός σταθμού για ταξιδιώτες). Το νερό φθάνει στην πόλη δια μέσου ενός υδραγωγείου που έχει εξήντα αψίδες και το ύψος του φθάνει στις ογδόντα πήχεις. Το έργο αυτό του Σουλεϊμάν - ο θεός ας τον ελεήσει - είναι ανώτερο από κάθε περιγραφή. Υψώνεται σαν ουράνιο τόξο και μπορεί να συγκριθεί μόνο με το φρούριο της Καβάλας, που έκτισε ο βασιλιάς Φίλιππος».

                                                                                      Εβλιγιά Τσελεμπή - 1667

Read More

Κοπή της πίτας του Θάσιου Ορειβατικού Συλλόγου

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου ο σύλλογος πραγματοποίησε περίπατο στα ορεινά του χωριού της Παναγίας και έκοψε την ορειβατική του πίτα στην ορεινή περιοχή Πυργί - Ντα Βρύση.

Read More

Άγιος Στέφανος - Αγία Μαρίνα

Εκδρομή του συλλόγου στον Άγιο Στέφανο και Αγία Μαρίνα

Read More

Χειμερινή ανάβαση στο Υψάριο

Ανάβαση στο υψάριο θάσου με τον Ορειβατικό Σύλλογο

Read More

Ελληνογερμανική συνεργασία για την ανάδειξη των μονοπατιών

Με την έλευση του Οκτωβρίου, ο Θάσιος Ορειβατικός Σύλλογος ξεκίνησε τις ορειβατικές του δραστηριότητες.

Η ανάβαση που ξεχωρίζει για τον μήνα Οκτώβρη είναι την Κυριακή 25/10 στα "Καγκέλια".

Κι αυτό γιατί θα είναι το ξεκίνημα μιας ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ανταλλαγής νέων για μια καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δυο λαών. Ο Σύλλογος θα συνοδεύσει μια γερμανική ομάδα νέων ορειβατών από το Ρόιτλιγκεν. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης θα γίνει καταγραφή του αναγκαίου υλικού, ώστε τον επόμενο χρόνο, το μονοπάτι ενταγμένο σ' ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον Γερμανοελληνικό σύνδεσμο νέων και με εθελοντική εργασία να έχουν ένα ορατό, χειροπιαστό αποτέλεσμα, συντήρησης και ανάδειξης ώστε να μπορούν να δουν το επίτευγμά τους. Ο Δήμος Θάσου θα παρέχει την φιλοξενία τους.

Read More

Μεσορόπη

Μια όμορφη διαδρομή επέλεξε ο Θασιακός Ορειβατικός Σύλλογος (ΘΑΣ.Ο.Σ.) να περπατήσει την Κυριακή 22 Μαρτίου στη διαδρομή Μεσορόπη – Σπήλαιο Βοσκοβρύση (Τσομπάν Σουί).

Η Μεσορόπη είναι ένα χωριό χτισμένο ακριβώς κάτω από τις ψηλότερες κορυφές του Παγγαίου με παλιά παραδοσιακά σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και με πολλά στενά δρομάκια. Από το χωριό αυτό ξεκινάει ένα πεζοπορικό μονοπάτι μήκους 5 χιλιομέτρων διατρέχοντας το κεντρικό ρέμα της Μεσορόπης και φτάνει μέχρι τη σπηλιά που είναι γνωστή ως Βοσκόβρυση.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σπάνιας ομορφιάς με πολύ καλή σήμανση συναντάς παγκάκια και κιόσκια στα σημεία ξεκούρασης, όπως και προστατευτικούς φράκτες. Αξιοζήλευτα είναι και τα ξύλινα γεφυράκια, όπως και τα πέτρινα σκαλοπάτια που τοποθετήθηκαν με σωστό τρόπο και σεβασμό προς το περιβάλλον.

Η έντονη παρουσία του νερού σε συνδυασμό με τις συχνές βροχοπτώσεις όπως και με το λιώσιμο των χιονιών έχουν δημιουργήσει φανταστικούς καταρράκτες που δεν ξέρεις ποιον να πρωτοθαυμάσεις. Το δε καλοκαίρι δημιουργούνται πολλές φυσικές πισίνες που μπορείς να κολυμπήσεις και να δροσιστείς.

Σε τρεις περίπου ώρες μετά το ξεκίνημά μας από το χωριό είχαμε φτάσει στα 1.200 μ. στη σπηλιά Βοσκοβρύση. Πρόκειται για ποτάμιο σπήλαιο που διαθέτει όμορφο διάκοσμο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η στενή είσοδος φράζεται από δυο ογκόλιθους και είναι δύσκολο να μπει κάποιος μέσα. Αν τα καταφέρει και κυριολεκτικά συρθεί ανάμεσα στις πέτρες θα βρεθεί σ’ έναν προθάλαμο με αρκετό ύψος. Αφού βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και ξεκουραστήκαμε λίγο θαυμάζοντας τις χιονισμένες κορφές του Παγγαίου, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, πίνοντας και ένα υπέροχο τσίπουρο στο χωριό της Μεσορόπης.


Λευτέρης Βουλγαράκης

 

 

 

Read More

Kavala Run

Ο ΘΑΣ.Ο.Σ. για 2η χρονιά έτρεξε στον 3ο αγώνα ορεινού τρεξίματος με την ονομασία Kavala Trail Run 13 χιλιομέτρων.
Ο αγώνας αυτή τη φορά παρουσίαζε αρκετές δυσκολίες λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης. Γλιστρούσαν οι πέτρες και τα βράχια και σε πολλά σημεία υπήρχαν λάσπες και νερά. Αυτά τα δεδομένα για τους περισσότερους όμως ομόρφυναν τον αγώνα. Από τον ΘΑΣ.Ο.Σ. έτρεξαν οι: Λευτέρης Βουλγαράκης, Χρυσούλα Μακέδου, Αλεξάνδρα Ρεβήσιου, και η Νόρα – Μικίλα Σαλονικιού, τερματίζοντας όλοι τους σε αρκετά καλό χρόνο.
Ο ΘΑΣ.Ο.Σ. ευχαριστεί τον σύλλογο Χιονοδρομίας – Ορειβασίας Καβάλας για την άψογη διοργάνωση.

Read More

Καγκέλια Θάσου

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΣΙΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
Σε εγκατάλειψη το μονοπάτι - μνημείο πολιτιστικής
κληρονομιάς στο Υψάριο που ένωνε βορρά και νότο

 

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Θάσιος Ορειβατικός Σύλλογος προσπαθεί να εντάξει σε κάποια μελέτη την συντήρηση αλλά και την αποκατάσταση του πιο όμορφου μονοπατιού που διασώζεται μέχρι και σήμερα. Πιστεύουμε πως πρέπει να οπωσδήποτε να χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και να ενταχθεί σταδιακά σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα επισκευής και σήμανσης.
Για τους περισσότερους Θάσιους παραμένει ένα άγνωστο μονοπάτι. Ήταν όμως ο βασικός άξονας που ένωνε τον βορρά με τον νότο του νησιού. Με αφορμή την προσπάθεια που κάνει ο Θάσιος Ορειβατικός Σύλλογος για την επανασηματοδότηση των μονοπατιών επιλέχθηκε σαν δραστηριότητα την Κυριακή 15/2 η ανάβαση από τις κατασκηνώσεις της Ποταμιάς στον Πρ. Ηλία Θεολόγου ώστε να γίνει σε πρώτη φάση η καταγραφή του αριθμού σήμανσης που θα χρειαστούν. Ο καιρός ήταν φανταστικός και θύμιζε μια καθαρά ανοιξιάτικη ημέρα. Στην ορειβατική παρέα ήρθαν να προστεθούν και νέοι φίλοι του Συλλόγου που δεν είχαν ξαναπερπατήσει αυτό το υπέροχο μονοπάτι. Για άλλη μια φορά γύμνασα το βλέμμα μου με τα υπέροχα χρώματα. Είναι αξιοσημείωτο πως όταν στρέφεις το βλέμμα σου προς τον βορρά αντικρίζεις τον υπέροχο κόλπο της Σκάλας Ποταμιάς και όταν το στρέφεις προς τον νότο σε μαγεύει το Ψαριό με τις ορθοπλαγιές και τις χαράδρες του. Μια ιεροτελεστία σχημάτων και χρωμάτων.
Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να αποκαλύψει τις κρυμμένες δυνάμεις. Και τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν πολλές στο νησί μας. Στα πρόσωπα όσων συμμετείχαν στην Κυριακάτικη αυτή βόλτα μας ήταν ζωγραφισμένη η χαρά και η ικανοποίηση. Ακόμα και τα δύο σκυλάκια που συνόδευσαν την ομάδα έδιναν την αίσθηση ότι την ίδια ικανοποίηση ένιωθαν κι αυτά.
Μπροστά μας δεν άργησε να ξεπροβάλει το εξωκκλήσι του Πρ. Ηλία, που είναι χτισμένο σε μια ωραία τοποθεσία την οποία την «δέρνουν» οι άνεμοι. Ωστόσο για ακόμα μια φορά, μας στεναχώρησε το γεγονός ότι είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο. Η ομάδα σκόρπισε και ήμουν σίγουρος ότι όλοι ένιωθαν το μεγαλείο του βουνού. Άλλοι χάζευαν τα υπέροχα χρώματα της θάλασσας, αλλά και την κόψη των βράχων που οδηγεί αναρριχητικά στο καταφύγιό μας. Άλλοι πάλι προτίμησαν μ’ ένα ζεστό ρόφημα να ταξιδέψουν στον ανομολόγητο κόσμο της ψυχής τους. Εκεί που κρύβονται τα συναισθήματα σαν εικόνες. Η ώρα κύλησε γρήγορα κι έτσι άρχισε η κατάβασή μας. Στο μυαλό όλων μας ήταν η σκέψη ότι το μονοπάτι αυτό πρέπει να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί, γιατί οι άνθρωποι φεύγουν… το τοπίο όμως μένει…
Λευτέρης Βουλγαράκης

 

Read More

Αγώνας ορεινού τρεξίματος - Παλαιά Καβάλα

Έτρεξε στην Παλιά Καβάλα ο Θάσιος Ορειβατικός Σύλλογος

Ο Θάσιος Ορειβατικός Σύλλογος έδωσε το παρών στη διοργάνωση του 2ου χειμερινού αγώνα δρόμου με την ονομασία winter run. Τα τρία μέλη του που έλαβαν μέρος ήταν οι: Λευτέρης Βουλγαράκης, Μικέλα – Νόρα Σαλονικιού και Αλεξάνδρα Ρεβήσιου.
Είχαν τη χαρά να απολαύσουν στην κυριολεξία έναν καθαρά χειμερινό αγώνα, μιας και οι καιρικές συνθήκες (χιονόνερο, ομίχλη, κρύο) έδωσαν στον αγώνα ένα άλλο χρώμα και τόνο και τον εμπλούτισαν με δυνατές συγκινήσεις. Ο αγώνας είχε αφετηρία και τερματισμό στην πλατεία του χωριού της Παλιάς Καβάλας. Η διαδρομή περίπου 19 χιλιομέτρων παρουσίαζε μια ποικιλία από χωματόδρομους, κατηφορικά μονοπάτια και δασικούς δρόμους. Ο βαθμός δυσκολίας του αγώνα ενώ χαρακτηριζόταν μέτριος σε αρκετά σημεία δυσκόλεψε τους αθλητές λόγω της λάσπης και της ολισθηρότητας. Η διοργάνωση του αγώνα ήταν άψογη, υπήρχε παροχή νερού σε τρία σημεία (στο 5ο, στο 10ο και στο 15ο χιλ.).
Η διασωστική ομάδα της Καβάλας ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια των αθλητών. Στη διοργάνωση είχαν προβλεφθεί επίσης αποδυτήρια με θέρμανση και στο τέλος του αγώνα εκτός από αναμνηστικά δώρα (μετάλλιο – μπλουζάκι) προσφέρθηκε στους αθλητές ζεστό ρόφημα, τραχανάς, διάφορες πίτες όπως και σπιτικά γλυκά.
Τα τρία μέλη του ΘΑΣ.Ο.Σ. ευχαριστούν τον σύλλογό τους που τους δώρισε δρομικό ρουχισμό με το λογότυπο του συλλόγου για να λάβουν μέρος και στην κυριολεξία μαγνήτισαν αρκετά βλέμματα πάνω τους, δεχόμενοι εγκωμιαστικά σχόλια για τους υπέροχους χρωματισμούς.
Λ. Βουλγαράκης

Read More